- aktuális - infó - archív: 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2013

Hangfarm

hangművészeti zöldmező, Ellend

Felhívás - Réthangtér


A Hangfarm egy alkotói és kiállítótér természeti környezetbe ágyazott médiaművészeti alkotások számára. A helyszínek elhagyott mezőgazdasági területeken találhatóak Ellend (egy ~200 lakosú falu Pécs mellett) környékén. A projekt és az általa használt területek magánkézben, helyi lakosok tulajdonában állnak, és az egész kezdeményezés napelem által termelt elektromos áramot használ.

2020-ban szeretnénk megnyitni a hangtájképeket (angolul: soundscape) bemutató kiállítóteret a nyilvánosság számára, egy ca. 2000m2 méretű üres réten, amit egy kis méretű láp, erdő és egy elég nagy méretű 'hagyományos' monokultúra határol. A telek amúgy néhány fiatal gyümölcsfával is be van ültetve. A jelenlegi felhívásban alkotókat és hangtájképeiket szeretnénk bemutatni ezen a helyen, rendszeresen nyitva tartó hang-kiállítás formájában, havi váltásban, egy 8-14 csatornás hangrendszeren megszólaltatva, ezért nyílt felhívást teszünk közzé soundscape alkotások számára a 2020. év nyarának hónapjaira.

Mi is a soundscape?

A wikipédia egyik definíciója szerint a "soundscape" fogalma utalhat azon hangfelvételekre vagy hangok előadására, melyek egy különös akusztikai környezet érzetét keltik; vagy egy akusztikai környezet hangjaiból származó kompozíció, mely kizárólagosan vagy közvetve zenei előadásként jelenik meg. Mi kiegészítjük ezt a definíciót azzal, hogy nem valós hangkörnyezet forrásaiból is táplálkozhat a létrejött alkotás, valamint önműködő vagy interaktív installáció formájában is létezhet hangtájkép, ami akár a következőkben sorolt, újkeletű prioritásokat is megcélozhatja.

Súlypontok és kulcsszavak:


művi és természetes hangtájkép-kompozíció, hang-immerzió, augmentált hangtér, pszichoakusztikai kísérlet, városi-vidéki kontrasztok, digitális környezetvédelem, alacsony fogasztású vagy napelemmel táplált hanglejátszó eszközök

Az alkotások választható formátumai:

a) fix: 8-14 csatornás audio állomány(ok) tetszés szerinti hosszúságban, végtelenítve megszólaltatva egy vagy több sokcsatornás audio lejátszón.
b) flexibilis: 1-2 csatornás audio állományok tetszés szerinti hosszúságban, egymástól függetlenül lejátszva (ezáltal nyilván össze-vissza csúszkálva) több audio lejátszón.
c) generatív: 8-14 csatornás, valós időben generált hanginstalláció számítógépen keresztül megszólaltatva, hálózati vezérléssel vagy anélkül (tudunk segíteni egy node.js szerver beüzemelésében és weboldalon keresztül történő vezérlésében).
d) egyéb: a fentiek kevert megoldásai, lokatív installációk stb.

A fenti opciók mindegyike egyaránt használhat hálózati 220v-ot és olyan kisfogyasztású, kísérleti, közvetlen napenergiával működő eszközöket, mint ezek.

Választható idő-intervallumok:

 - 2020. június 5-26.
 - 2020. július 3-31.
 - 2020. augusztus 7-28

Egyéb, az előkészítéshez szükséges anyagok:

Fotók, vázlatos térkép és helyszín-információk a http://hangfarm.hu/info-hu.php címen érhetők el.

Anyagi támogatás:

A területek tulajdonosai technikai támogatást (installáció, a terület és a hangrendszer felügyelete és karbantartása) vállalnak, infrastruktúrát (lejátszók, hálózati hozzáférés, stream) és nyilvánosságot biztosítanak a munkák megvalósítása számára. Utazási költséget és tiszteletdíjat nem tudunk fedezni, de partnerként rendelkezésre állunk egy, a megvalósítást célzó pályázat vagy ösztöndíj során. Mindezek mellett nagyon szimpla szállást tudunk biztosítani az installáció elkészítésének idejére.

Installáció:

Nem szükséges, viszont ajánlott személyesen jelen lenni az installáció során. Ez a magyar viszonyok között könnyebben megvalósítható, mint a külföldi pályázók esetén, de azért itt hagytam ezt a mondatot, hogy ne legyen teljesen más a szöveg a két nyelvű verzió között. Mindenesetre kérjük a pályázatban jelölni, hogy személyesen közre tud-e működni az alkotó munkájának előkészítésében és a megnyitón!

A pályázat módja:

1: mindenképpen érdemes előzetesen felvenni a kapcsolatot email-ben, hogy az egyéb kérdéseket tisztázni lehessen! ezt követően pedig
2: a porta@hangfarm.hu címre küldött email formájában, ami az alábbiakat tartalmazza:
 - rövid bemutatkozás
 - a munka leírása és audio részletre utaló weblink
 - vázlat a hangszórók elhelyezésére
 - választott formátum (a, b, c vagy egyéb)
 - választott időpont-tartomány
 - személyesen közre tud-e működni az installáció során

Határidő:

A fenti anyag megküldésének határideje 2019. november 1. (a beérkező levelek postafiókjának bibije miatt a határidőt november 8-ig toltuk ki - elnézést a kellemetlenségekért!)
A beadványokat a Hangfarm alkotótelepek szervezőiből álló csoport fogja elbírálni
Kiértesítés: 2019. december 1.

Korábbi munkák, melyek az érintett helyszínen készültek:


Kovács Balázs soundscape installációja (2019, részlet)


Labus Máté performansza (2016)


Borosi Gábor Tikkadt szöcskenyájak c. installációja (2015)


A növényfürdő c. installáció (2014)

Egyebek

A fent rotálódó fotók a helyszínt mutatják, a #5-ös (keverős) képet Rumann Gábor, a többit Kovács Balázs készítette.


Alább hallható néhány térhangfelvétel a rétről annak természetes állapotában: